11/10/2017

Batoh, medvěd a osm kartonů vodky

Encyklopedie strastiplných zážitků židovského emigranta
Autor: Baru

Autobiografický román Lva Golinkina si u mě ihned po přečtení anotace vydobyl hodně semínek pozornosti. Na rozdíl od kvant historických knížek s podtónem světových válek je tahle jedna z mála svého tématu, která se mi dostala do rukou. Dala jsem na stručnou charakteristiku díla a do téhle naprosto neznámé knížky se pustila s trochou více očekávání, než snad bylo nutné. Anotace slibovala zábavný, poučný a dojemný příběh báječného vypravěče. Avšak bylo tomu skutečně tak?


Ocitáme se ve špinavém průmyslovém srdci Ukrajiny a setkáváme se s židovskou rodinou Golinkinových. Datují se přelomová 80. léta a komunistická situace v SSSR se začíná pozvolna vyhrocovat. Ani téměř 40 let po druhé světové válce Židé nenalézají klid a v roce 1989 jsou nuceni ze Sovětského svazu nadobro uprchnout. Záchytným bodem, na nějž se upínají naděje sta tisíců lidí, jako téměř po celé toto staletí, se stává Západ.

Kniha Batoh, medvěd a osm kartónů vodky má být sice vyprávěna z pohledu očí devítiletého chlapce, ale ihned po první kapitole zjistíte, že tomu tak rozhodně není. Tahle knížka je možná dobře napsaným cestovním almanachem, ale není to příběh, který by stál za přečtení, pokud opravdu hledáte příběh jako takový. Nenajdete tu emoce, celé je to prošpikované detaily, které by byly vhodné možná tak do vysokoškolských skript, a celé je to zdlouhavé a nezáživné a nezábavné. Nicméně i přesto, že už vám odbornost textu přibližně v půlce bude opravdu lézt na nervy, musím uznat, že na druhou stranu je tohle kniha, ze které se dozvíte daleko víc než z kterékoli jiné, a vaše hlava si z ní stoprocentně vybere informace, které se vám chtě nechtě uloží do paměti. Určitým způsobem tenhle příběh předává poselství, které je do nebe volající, ale spousta lidí o něm nic neví. Což je samo o sobě dost do nebe volající taky. 

Nyní ale více k ústředním postavám. Samuel Golinkin, otec Lva, je vysoce postavený průmyslový inženýr. Maminka je psycholožka s uznávaným postavením a kariérou, jak jen to v SSSR jde. Sestra Lina je jedna z nejlepších studentů vysoké školy s všestranným nadáním pro přírodní vědy i jazyky. A Lev je… malý kluk, neuvědomujíc si, jak hluboce je zasažen dobou, ve které žije. Všechna tato postavení jsou ale klíčová pro Východ a na druhé straně železné opony ztrácí na svém slova smyslu a znamenají přibližně to, že se vám v komunistické zemi dostalo základního vzdělání.

Ztráta důstojnosti ve formě postavení je tak jeden z klíčových a nejlépe vyobrazených okamžiků dějové linky. Protože emigranti vydávající se všanc nové budoucnosti měli v Americe jedinou vidinu. Vidinu svobody, která naprosto přehlušila všechno ostatní. Jenže brzy zjistili toto - k čemu vám je svoboda, když ztratíte své postavení, kariéru a přátele, nemáte zaměstnání ani finanční zajištění, ale naopak katastrofální jazykovou bariéru a nakonec postrádáte i vidinu lepší budoucnosti? Najednou se tak znovu soustřeďujete na základní biologické a seberealizační potřeby a v tu chvíli je vám paradoxně svoboda zase úplně fuk.

Kniha Batoh, medvěd a osm kartónů vodky je tak trochu cynická encyklopedie 80. let prošpikovaná osobními zážitky jedné malé židovské rodiny z tuctu jiných. Příběh, postrádající humor i čtenářův zájem, ale dohromady dává smysl, takže pokud jste zažraní do historie a rádi byste se na ni koukli z jiného úhlu než z válečné tématiky, tato knížka skvěle vyobrazuje totalitní režim i emigrační procesy. Ale pro čtenáře beletrie příliš nedoporučuji. Byli byste zklamaní stejně jako já.  



Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm