01/10/2017

Křišťálové Království

Decentní zakončení kontroverzní trilogie

Autor: Baru

Kroniky Kaninu je tak kontroverzní trilogie, že půlka knihomolského světa ji považuje za naprostou literární frašku, a ta druhá za svůj největší wow fantasy objev posledních let. Já jsem se opět stala mezníkem mezi oběma tábory a Křišťálové království považuju za skvělé a decentní ukončení téhle trilogie, kterou už si sice znova určitě nepřečtu, ale přesto ji s klidným srdcem a radostí budu doporučovat dál.


Amanda Hockingová má jednu zvláštní schopnost, a to pěkně popořádku zase začít tam, kde minule skončila. Mezi kapitolami i knihami tedy nemusíte nijak zvlášť tápat po souvislostech a všechny vám jednoduše vyplynou při čtení pokračování. V Křišťálovém království nám je hned na první stránce polopatě vysvětlen hrubý nástin událostí odehrávajících se na konci druhého dílu a v návaznosti na to už pokračujeme bez zbytečných vysvětlení, přestože druhou Amandinou schopností, ne již tak pozitivní, je neustálé omílání minulosti dokola a dokola, takže s narážkami na předchozí díl se nakonec budete setkávat tak často, až vám to bude nemilé.

Snad asi není potřeba říkat, proč se tahle trilogie stala takovým hitem. Je totiž tak čtivá, že si prostě nemůžete pomoct. Troufám si tvrdit, že i velice pomalí čtenáři by si s Křišťálovým královstvím mohli poradit za dva, tři dny. Já si na něj vyhradila jedno dopoledne a těch 340 stránek přelouskala bez problému za pár hodin. 

Tento díl v sobě nese stoprocentně nejvíce akce. Ta se tu objevuje velice často a myslím, že povedeně napsaná tak, aby čtenáře nenudila a nemohl se odtrhnout. Krátké kapitoly na sebe svižně navazují jedna po druhé a oproti špatně popsaným akčním zvratům v minulých dílech je to rozhodně příjemná změna.

Křišťálovém království se nejhlouběji a nejpodrobněji setkáváme s celou komunitou Kaninu a poznáváme kmeny, o kterých dříve nebyla řeč. Také narážíme na hromadu nových postav, které v příběhu figurují ať už malými, či velkými rolemi, charaktery některých hrdinů převrací o sto osmdesát stupňů a naštěstí se zde v tomhle případě neobjevilo moc prostoru, který by autorce mohl proklouznout mezi prsty, co se týče nedomyšlenosti příběhu, díky němuž je celá tahle trilogie tolik kontroverzní.

Postavy Amandy Hockingové bývají nemastné neslané a mezi vaše oblíbence nejspíš patřit nebudou, přesto si v příběhu najdete favority, se kterýma budete prožívat každý krok, a každá jejich chyba vás bude mrzet. Hlavní hrdinku Bryn Avenovou budete v mnoha oblastech nenávidět, mě se ale její charakter kupodivu v hodně věcech líbil, přičemž moc dobře vím, že v tomhle případě jsem jen slabá výjimka.

Mrazivý oheň se mi velice líbil, Políbená ledem spadla o laťku níž a Křišťálové království mi to svou čtivostí a akčnostní znova vynahradilo. Stejně jako každý závěr Amandy Hocking, i tenhle byl velice napínavý, měl spád a celou kapitolu těchto Kronik uzavřel celkem decentně a nedal najevo známky prostoru pro pokračování. Někomu to může připadat škoda, já jsem zastánce toho, že skončit se má v nejlepším, a to tenhle díl celkem v pohodě a na úrovni dokázal. Pokud hledáte nějaké slušně napsané fantasy příběhy, které vás budou bavit, budou se číst rychle a nejste pedant, který v každé pohádce hledá hluboký smysl života a nově objevenou do detailů promyšlenou Středozemi, pusťte se do tohohle.   



Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm