02/10/2017

Šest vran

Žádný slzy. Žádnej funus.

Autor: Kája

Dámy a pánové, hlavně tedy fanoušci fantasy, zbystřete, na scéně se objevil kousek, který je po dlouhé době vskutku originální - neotřelý námět, nový promyšlený svět, a hlavně postavy, které neměly na růžích ustláno. Ano, řeč je o knize Leigh Bardugo, Šest vran.


Šest vran nás zavede do ulic přístavního města Ketterdamu plných kasin, vykřičených domů a zločinců, kteří si mezi sebou vyrovnávají účty ne zrovna gentlemanským způsobem. Do popředí se dostává šest vyvrhelů, kteří mají za úkol vloupat se do Ledového paláce, což je v podstatě nesplnitelný úkol, jelikož se jedná o nejstřeženější místo na světě, a ti, kdo se o to doposud pokusili, za svou opovážlivost zaplatili životem. Ovšem vidina nehorázné sumy peněz, kterou mají za tuto sebevražednou misi dostat, naše psance žene do akce, ze které se možná nikdy nevrátí…

Co je drželo pohromadě? Chamtivost? Zoufalství? Nebo prostě vědomí, že kdyby někdo z nich dneska v noci zmizel, nikdo by se po nich nesháněl? 

Celou tuhle povedenou partičku vede Kaz Brekker, učebnicový záporák – vůdce jednoho z gangů, mistr podvodů a intrik, který nikdy nevychází bez své hole a rukavic. A opovažte se ho dotknout! V tom nejlepším případě vám za to zláme ruce, v tom horším… Raději nedomýšlet.
Spolu s Kazem se na tuto výpravu vydává Inej, sulijská dívka, přezdívaná Mora, jelikož se pohybuje neslyšně jako váš stín a s dýkami to umí jako nikdo jiný, Jesper, který svými revolvery trefí cokoliv za jakékoliv situace, kráska Nina, griša - smrtička, Matthias, lovec grišů, a Wylan, vzpurný synek, který to mimochodem umí s výbušninami.

Přestože je Kaz Brekker mozkem celé akce, dává Leigh Bardugo vyniknout všem postavám. Jejich vyprávění se střídá a postupem času odhalujeme jejich minulost a důvody, proč jsou takoví, jací jsou. A musím uznat, že to má autorka pořádně promyšlené.

V knize jdete z akce do akce, nemáte čas se nudit, a i když už máte pocit, že tohle je v háji, přijde řešení, které by vás absolutně nenapadlo, jenže Kaz Brekker je opravdu geniální, co se týče spřádání plánů a intrik. I když i mistr tesař se někdy utne…

Ne, lásku by nepřála nikomu. Je to host, kterého s radostí přivítáte, a pak se ho nemůžete zbavit.

Ano, i v této knize máme nějakou tu romantickou linku, ale opravdu velmi jemnou. Žádné uvzdychané postavy s hlavou v oblacích, které bez svého vyvoleného nedají ani ránu. Rozhodně neočekávejte něco ve stylu Sarah J. Mass.

Pokud tedy vaše srdce touží po něčem neotřelém, akčním, prostě po tom, co nejste schopni odložit, je Šest vran tou správnou volbou. Kromě skvělého příběhu se vám dostane knihy s naprosto úchvatnou úpravou. Věřte mi, nebudete litovat.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm